Hoppa till innehåll

Historia

Solid Gospel startade hösten 1990 på initiativ av studenter vid musikhögskolan i Göteborg. Körens musikaliske ledare var fram till hösten 1999 Lars Brandström som bland annat var ledare för Choralerna. Choralerna är den grupp, som på 70-talet kom att betyda mest för gospelns inträde och spridning i Sverige.

Samtliga låtar på körens tre skivor har skrivits av körens kompositörer, som t.ex. Dan Alkenäs, Ulf Nomark, Sara Mjönes och Ida Sandlund. På konserterna har kören eftersträvat en känsla av fest, glädje, färg och rörelse.

1994 släppte kören sin första skiva, ”In His hands”. Skivan fick ett bra mottagande, inte minst bland körledare och körsångare i hela Norden. Under denna period gjorde kören turnéer med bland annat Carola, Frank Ådahl, Georgie Fame, Jessy Dixon & Chicago Community Gospel Choir samt Per-Erik Hallin.

1996 gjorde kören en turné till Finland, Ryssland och Tjeckien, där huvudmålet var Gomel i Ryssland. Turnén gjordes i samarbete med ”Hoppets Stjärna” och kören besökte och sjöng för barn och ungdomar på olika barnhem i området. Kören berördes djupt av det som mötte dem i form av föräldralösa, och cancersjuka barn, samt de ödelagda byarna kring Tjernobyl-området.

Hösten 1996 släpptes körens andra skiva, ”Freedom”, även denna gång bestående av originalmaterial. Skivan lanserades i samband med Connection-festivalen i Scandinavium. Kören experimentera med att plocka in andra musikaliska influenser, eget sound. En av låtarna på skivan, ”Everything Changed”, remixades av producenten/artisten Magnum Coltrane Price.

1998 inledde kören ett samarbete med hjälporganisationen ”Barn i nöd – Insamlingsstiftelsen Svensk Internationell Barnhjälp”. Tillsammans arbetade man fram ett sceniskt projekt som heter ”Filia”, som gick för fulla hus i Annedalskyrkan under hösten 1998, och också sattes upp igen våren 1999. Solid Gospels egna sånger blandades med sånger i skilda musikstilar och koreografi och ljus kompletterade helhetsupplevelsen. Thomas Tegnér, TV producent på TV-huset i Jönköping står stod för en stor del av regi och koreografi.

Hösten 1999 inleddes arbetet med den tredje skivan, och i februari år 2000 spelades ”Thirst” in på ett fullsatt Nefertiti i Göteborg. ”Thirst” är körens första liveskiva och kören förenar på skivan traditionell gospel med drum’ bass-, house-, latin- och dixielandinfluenser. Skivan släpptes i Frankrike och tyskland i juni 2001.

I oktober månad år 2000 gjorde Solid Gospel en miniturné till Herne, Tyskland, via Ängelholm och Köpenhamn. Turnéarrangören Johnny Jaworski, som bl.a. arrangerade flera av Choralernas turnéer i Europa, tog sig an Solid Gospel, som nu för första gången turnerade i Tyskland.

År 2000 var det 10 år sedan Solid Gospel startades på musikhögskolan i Göteborg, och detta firade kören genom att göra en jubileumskonsert i Betlehemskyrkan lördagen den 20 januari. Tidigare körmedlemmar bjöds in till att delta i en ”mass choir” med både nya och tidigare medlemmar. Under ledning av Lars Brandström och Pernilla Sandahl framfördes en kavalkad av Solidfavoriter. Konserten gjordes till förmån för Barn i Nöds arbete.

Hösten 2002 inledde Solid Gospel ett samarbete med gospellegenden Andrae Crouch och under 2003 genomfördes inspelningen och produktionen av en gemensam skiva och turne´ på femton platser i Sverige (inkl. Olso i Norge). På skivan, som fick namnet ”Gospel Around The World”, medverkade musiker och artister som Billy Preston, Alex Acuna, Bill Maxwell, Bill Scnee, Toni Maiden, Tata Vega och Helen Baylor. Bill Maxwell, som också producerat Andrae Crouch, stod som producent tillsammans med Peter Sandwall och Andrae Crouch. Arrangör och executive producent: Magnus Erikson (MEP)

I maj 2005 fick Solid Gospel dubbelt besök – ett från USA och ett från Trollhättan.

Från Vallejo i Kalifornien kommer Eugene Cole, sångare, låtskrivare och producent som med stor framgång släppt två egna skivor och bivit en etablerad gospelartist i USA.

Från Trollhättan kommer Unity Community Choir, en gospelkör som under Malin Abrahamssons ledning tidigare jobbat med Eugene Cole.

Tillsammans genomförde de båda körerna och Eugene två konserter, i Trollhättan den 14 maj och på Trädgår’n i Göteborg den 15 maj. Två otroligt givande, roliga och innerliga kvällar som med Eugenes smittande entusiasm och gudomliga röst gav både kör och åhörare en häftig upplevelse.

Under 2012 besökte Solid Gospel Chicago, USA. Under vistelsen besöktes många kyrkor och kören medverkade i ett tjugotal gudstjänster, TV-inspelningar med mera.

Sammantaget har Solid Gospel gjort runt 400 spelningar, framför allt i Sverige, samt ett stort antal TV-framträdanden (bland annat JulLotta, Bingolotto, Musikjägarna, Sjung för Guds skull och Hela Världen Sjunger). Kören har samarbetat med artister som Andrae Crouch, Georgie Fame, Jessy Dixon & Chicago Community Gospel Choir, Carola, Frank Ådahl, Per-Erik Hallin, Lisa Nilsson, Peter Jöback, Sofia Källgren och Triple & Touch. Kören har även medverkat på skivor med bland andra Niclas Andersson, Ace of Base, Black-Ingvars, Dede, Roland Utbult och Märta Svensson.